Een Plashorloge helpt kinderen met plasproblemen

Deense onderzoekers van het Aarhus University Hospital hebben uit onderzoek geconcludeerd dat het gebruik van een plashorloge het voor kinderen makkelijker maakt hun plasroutine aan te passen, waardoor zindelijkheidsproblemen sneller opgelost kunnen worden.

Goed plasgedrag is voor kinderen soms lastig  aan te leren. Om het plasprobleem op te lossen moet het gedrag veranderen. Een plashorloge helpt het om de bezoekjes aan het toilet in te plannen.

Het plannen van toiletbezoek is al vaker toegepast, maar werkte niet op lange termijn omdat kinderen kunnen vergeten naar het toilet te gaan. Een programmeerbaar plashorloge is dus eigenlijk een middel om de kinderen eraan te helpen herinneren.


Het onderzoek

De onderzoekers van het Aarhus University Hospital hebben 60 kinderen tussen de 5 en 14 jaar getest met ongewenst urineverlies. De helft kreeg een plashorloge, de andere helft moest het gedrag zonder horloge aanpassen.

EsculaapNa 12 weken onderzoek was bij 60 procent van de groep met een horloge verbetering te merken; 9 kinderen van deze groep hadden helemaal geen last meer van incontinentie. Na 7 maanden waren deze kinderen nog steeds 'droog' en waren nog eens 7 kinderen vrij van problemen.
 

Het onderzoek is gepubliceerd in The Journal of Urology.
Een groot deel van het onderzoek zelf is hier te vinden