Een plashorloge is erg geschikt voormensen met zindelijkheidsproblemen. Vaak kan een discrete herinnering om naar de wc te gaan voldoende zijn om een ritme op te bouwen. Meerdere programmeerbare tril- of geluidsalarmen op een dag kunnen hieraan bijdragen.


Zindelijkheid is niet af te dwingen. Meestal geven kinderen zelf aan wanneer ze er aan toe zijn. Helaas gebeurt dit soms op wat latere leeftijd dan gehoopt. Wat u kunt doen om kinderen te helpen zindelijk te worden is in ieder geval structuur aanbieden. Laat het kind op vaste tijden naar de wc gaan, of ze nou wel of niet moet. Een plashorloge kan hier een handig hulpmiddel bij zijn.

Een kind wordt automatisch herinnerd dat hij/zij naar de wc moet zelfs als u er niet bij bent om hier aan te denken (bijvoorbeeld op school, tijdens het spelen bij vriendjes, etc.).

Prijs uw kind als het goed gaat. Uw kind leert hierdoor dat u het fijn vindt als ze naar de wc gaat en plast of poept.

Het gebruik van een hulpmiddel zoals een plashorloge is geen garantie dat uw kind zindelijk wordt. Er zijn nog andere oorzaken voor zindelijkheidsproblemen, bijvoorbeeld medische.

Blijf niet te lang rondlopen met een kind wat maar niet zindelijk wil worden, maar bezoek een kinderarts bij de poep- en plaspoli.

Lees hier over het Deense onderzoekers van het Aarhus University Hospital naar het gebruik van het plashorloge.
Zindelijkheid